sunnuntai 24. tammikuuta 2016

Lassen kuhasta Helenan ahveniksi

Tämän viikon keittokirjavalinta osui Anna Bergenströmin Joka kokin keittokirjaan. Kirja on sellainen peruskeittokirja, joka sisältää liha- ja kalaruokien ohjeita, pastaa, riisiä, jälkiruokia, leivontaohjeita ja paljon muuta. Mies toivoi viikonlopuksi kalaruokaa ja tutkittuani kirjan kalaruokaosioita päädyin ohjeeseen nimeltä Lassen kuha. Kaupassa tuli sitten pieniä mutkia matkaan, kun kuhaa ei ollut saatavilla, joten päätin korvata kuhan ahvenella.

Pastettua ahventa valkoviinikastikken kanssa
Paistettua kalaa ja valkoviinikastiketta

Kuha- tai ahvenfileitä, 150 - 200 g syöjää kohti
Vehnäjauhoja
Suolaa
Voita

Kastike:
1,5 dl vettä
0,5-1 kalaliemikuutiota
1 dl kuivaa valkoviiniä
2 dl ranskankermaa
Valkopippuria
(Suolaa)
2 rkl pehmeää voita
1 nippu ruohosipulia

Tee ensin kastike ja mahdolliset lisukkeet valmiiksi ja paista kalat vasta viimeiseksi juuri ennen ruokailua.

Laita vesi, liemikuutio, ranskankerma ja suurin osa viinistä kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä ilman kantta noin 10 minuuttia. Mausta hippusella jauhettua valkopippuria ja lisää loput viinistä. Vatkaa pehmeä voi kiehuvan kuuman kastikkeen sekaan. Lisää hienonnettu ruohosipuli. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa.

Laita noin 1 dl vehnäjauhoja syvälle lautaselle ja sekoita joukkoon kaksi teelusikallista suolaa. Kääntele kalafileet kevyesti jauhoissa ja paista voissa keskikuumalla lämmöllä kypsiksi (ohuet fileet kypsyvät parissa minuutissa, paksut tarvitsevat vähän kauemmin).

Tarjoa keitettyjen perunoiden tai parsakaalin kanssa.


 Alkuperäisessä ohjeessa neuvottiin käyttämään kokonainen kalaliemikuutio, minä käytin vain 3/4 kuutiosta eikä kastike todellakaan kaivannut enempää suolaa.

En yleensä ole kovin suuri kastikkeiden ystävä, normaalisti söisin paistetun kalan ilman kastiketta, mutta tämä kastike yllätti kyllä positiivisesti. Ja mikä parasta, kastike ei maistunut pelkästään kalan kanssa, vaan sopi erinomaisesti myös keitetylle parsakaalille.

Ja tältä annos näytti omalla lautasella
 

1 kommentti:

  1. Moikka.
    Herkullisen näköistä,kyllä ahven on yhtä hyvää kuin kuha,ehkä parempaa minun mielestäni.

    VastaaPoista