maanantai 24. lokakuuta 2016

Ylikypsä karitsanlapa ja uunijuurekset

Ylikypsää karitsanlapaa, uunijuureksia ja sitruunaista jogurttikastiketta




Viikonloppuna oli taas vähän enemmän aikaa ruoanlaittoon, joten kaivoin pakastimesta karitsanlavan sulamaan jo torstai-iltana. Uunijuureksista on tullut uusi suosikkini, joten ne pääsivät lautaselle karitsan kanssa. Ja mikä parasta, vaikka lapa vaatii kohtuullisen pitkän kypsennyksen, se pärjää uunissa ihan hyvin yksin, joten sillä aikaa oli hyvä tehdä syksyisiä pihahommia. Nyt on taas lehtien määrä pihalla vähentynyt ja toivottavasti lisää kukkaloistoa tulossa keväällä.

 Ylikypsä karitsanlapa
(4 annosta)

reilu kilo karitsanlapaa (minulla oli n. 1,4 kg)
marinadiin: öljyä, viinietikkaa (tai sitruunamehua), hunajaa, rosmariinia (tai timjamia), valkosipulia, suolaa pippuria

 Ota karitsa sulamaan hyvissä ajoin, jos käytät pakastettua lihaa.
Paistamista edellisenä iltana: sekoita marinadin ainekset keskenään ja levitä marinadi tasaisesti karitsanlavan päälle. Ripottele lisäksi suolaa. Laita lapa yöksi jääkaappiin.
Ennen paistamista: anna lavan olla huoneenlämmössä noin tunti.
Lämmitä uuni 250 asteeseen. Aseta lapa uunin kestävään astiaan ja peitä foliolla tarkasti, ettei se pääse kuivumaan. Laita asia uuniin ja laske lämpö hieman alle 200 asteen. Laske lämpö tunnin kuluttua 175 asteeseen ja taas tunnin kuluttua 150 asteeseen ja taas tunnin kuluttua 125 asteeseen. Lapa kypsyy näin noin neljässä tunnissa. (Toki jos kärsivällisyys riittää, voit kypsentää lapaa hieman kauemmin 125 asteessa ja ottaa lopuksi värin pintaan kovemmassa lämmössä.)
Liha on kypsää, kun se irtoaa helposti luusta ja hajoaa haarukalla säikeiksi.
Anna lihan levätä foliolla peitettynä, kun teet lisukkeet.




Uunijuurekset

Erilaisia juureksia makusi mukaan:
porkkanaa, perunaa, punajuurta, palsternakkaa, lanttua, bataattia, kurpitsaa

Kuori ja leikkaa juurekset noin sormenpaksuisiksi puikoiksi. Lanttu ja punajuuri kannattaa leikata hieman muita pienemmiksi ja palsternakan ja kesäkurpitsan voi jättää vähän suuremmiksi, näin kaikki kypsyvät samassa ajassa.

Laita suureen kulhoon öljyä, suolaa ja pippuria ja pyörittele juurekset siinä.
Minä tein tämän kolmessa erässä, bataatti-lanttu-kurpitsa-seokseen lisäsin hieman hunajaa, perunoihin rosmariinilla maustettua öljyä ja punajuuriin balsamico-kastiketta.

Levitä uunipelille ja paista 225-250 asteessa noin 30-40 minuuttia juuresten koosta riippuen.
Ihanuudet menossa uuniin: vasemmalla bataattia, kurpitsaa ja lanttua, oikealla takana perunaa ja edessä punajuurta

5 kommenttia:

  1. Moi.
    Kylläpä tuli nälkä kun katselin tuota kuvaa.Täytyy lähteä ruuan laittoon.

    VastaaPoista
  2. Minullekin kelpaisi nuo uunijuurekset. :) Olen nykyään niin laiska että ostan omani kaupan pakastealtaasta... :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulee niin hyvää noista tuoreista :) Mutta sinun tilanteessasi ymmärrän kyllä oikotien :)

      Poista
  3. Oi kuinka herkullista :-)
    t. Uuden kierroksen parisi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa blogiini :) Odotan innolla mitä kivaa keksitkään pääni menoksi :)

      Poista