lauantai 27. helmikuuta 2016

Kukkakaali-calzone

Täysin jauhoton jauhelihapiiras "kukkakaali-calzone"
Sain salaiselta leivontaystävältäni helmikuun paketissa Herkkuleivonta-lehden, josta löytyi useampikin mielenkiintoinen vähähiilihydraattinen leivontaohje. Päädyin kokeilemaan kukkakaali-calzonea, tosin sovelsin ohjetta vähän ja tein ihan omanlaiseni täytteen.

Suhtauduin hieman epäileväisesti ajatukseen piiraasta ilman jauhoja, mutta tämän tekninen toteutus oli yllättävän helppoa ja maku mainio. Yhtään en kaivannut perinteistä jauhopohjaa. Jos oikein tarkasti ajattelee, niin eihän pitsapohja maistu paljon miltään. Niin ei tämäkään. Eli täytteen maut on se miltä lopputulos maistuu. Kannattaa siis lisätä mausteita ihan reilulla kädellä sekä pohjaan että täytteeseen. Täytteeseen voi jokainen laittaa jotain mistä sattuu tykkäämään, alkuperäisessä ohjeessa oli sieni-pinaattitäyte, myös kinkku sopisi varmasti mainiosti. Kovin märkää täytettä en ehkä kuitenkaan käyttäisi.

Alkuperäisessä ohjeessa oli mainittu, että tämä kävisi kevyeksi välipalaksi tai iltateelle. Annoksesta tulee kaksi niin reilua piirasta, että jopa Mies totesi, että tämähän riittäisi vaikka lounaaksi. Tai vaihtoehtoisesti annos riittää välipalaksi useammallekin syöjälle.


Kukkakaali-calzone
 2 reilua piirasta

1 pienehkö kukkakaali
1 muna
noin 50 g juustoraastetta
suolaa, mustapippuria

150 g jauhelihaa
sipuli
ruokaöljyä
juustoraastetta
suolaa
mausteita oman maun mukaan, esim. valkosipulia, chiliä tms.

Pilko kukkakaali monitoimikoneen kulhoon ja aja pieniksi muruiksi.
Laita kukkakaalimurut mikroon ja kypsennä täydellä teholla kaksi minuuttia kunnes kukkakaali hyöyrystyy ja kypsyy.
(Tässä välissä alkuperäinen ohje kehoitti laittamaan murut puhtaan keittiöpyyhkeen päälle ja puristamaan kuivaksi. Minä jätin tämän vaiheen väliin.) 
Seikoita muna ja juustoraaste kukkakaalin sekaan. Mausta reilusti suolalla ja pippurilla.
Painele seos kahdeksi "pitsapohjaksi" leivinpaperilla päällystetyn uunipellin päälle.
Paista 220 asteessa noin 10 minuuttia tai kunnes reunat saavat aavistuksen väriä.

Tee täyte sillä välin kun pohjat ovat uunissa.
Kuori ja pilko sipuli.
Ruskista jauheliha ja sipuli pannulla öljyssä.
Mausta mielesi mukaan. Huomioi, että täytteessä saa olla reilusti makua.

Ota pelti uunista ja toimi ripeästi. 
Levitä täytettä ja juustoraastetta pohjien toiselle puoliskolle.
Käännä tyhjä puolisko täytteen päälle esim. lastaa apuna käyttäen.
Maailma ei kaadu  vaikka "taikina" hieman repeäisikin jostain kohdasta. 
Painele reunat umpeen.
Paista piiraita vielä kymmenen minuuttia.


3 kommenttia:

  1. Hei.
    Empä ole ennen kokeillut tällaista kuorta.Näyttää ihan hyvältä,taidampa kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen :) Tulee syötyä enemmän kasviksiakin ihan huomaamatta.

      Poista
  2. Erilainen ja voipi olla hyvääkin =)

    VastaaPoista