lauantai 3. joulukuuta 2016

Joulukalenterin luukku numero 3: sytykeruusut

Sytykeruusut
Törmäsin sytykeruusuihin jossain joulublogissa, jota lueskelin ja mielestäni ajatus kuulosti kokeilemisen arvoiselta. Sytykeruusujen idea on, että kananmunakennon materiaalista rakennetaan ruusu, jota dipataan sulassa steariinissa. Tällä steariiniruusulla on sitten kätevä sytyttää takka tai saunan kiuas, koska se palaa hyvin ja melko kauan. Toimii hyvin käytännössäkin, testattu on ihan näillä omilla tekeleillä :)


 Tarvittavat ainekset ovat yksinkertaisia: tyhjiä munakennoja ja vanhoja kynttilänpätkiä. Jos kynttilän jämiä ei kotoa löydy, niin kannattaa kurkata kirppareilta tai kierrätyskeskuksista. Sieltä saa halvalla myös steariinin sulatukseen tarvittavan astian. Steariinin sulatuksessa näyttäisi olevan kahta koulukuntaa: toiset sulattavat steariinin sellaisenaan vesihauteessa ja toiset laittavat kynttilänpätkät veteen ja sulattavat ne siinä. Minä kokeilin tällä kertaa tuota jälkimmäistä tapaa, mutta ehkä seuraavalla kerralla jätän sen veden pois.

Erittäin hyvät, yksityiskohtaiset ohjeet sytykeruusujen tekemiseen löytyy esimerkiksi blogista Elämää, ei sen enempää (täältä) ja blogista Aikun ihanat (täältä).

Ruusut ennen steariinidippausta
Haasteellisinta ruusujen tekemisessä on ehdottomasti tuo ruusujen kasaaminen. Joku kertoi käyttäneensä tipan liimaa, minä taas kietaisin puuvillanarua jokaisen ruusun ympärille. Jos ruusut eivät pysy kasassa, niitä on todella vaikea dipata sulaan steariiniin.

Steariiniruusut ovat hyödyllisiä kenelle tahansa, joka lämmittää uunia puilla eli ne voisivat toimia tuliaiskimppuna joulun ajan juhlien järjestäjälle ja tietysti myös mökkituliaisina kesällä.

Ruusukimppu valmiina ystävälle


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti