sunnuntai 11. joulukuuta 2016

Joulukalenterin luukku numero 11: piparit


Piparkakut kuuluvat joulukuuhun itsestäänselvästi. Tässä teille vanha luotto-ohjeeni Otavan Kotiruoka -kirjasta. Taikinan tekeminen itse kannattaa, se on helppoa ja nopeaa, ja bonuksena saa ihanan tuoksun kotiin. Lisäksi taikina säilyy jääkaapissa useita päiviä, joten sen voi tehdä valmiiksi jo viikolla jonain sopivana iltana ja leipoa sitten viikonloppuna.


Joulupiparkakut

1,5 dl siirappia
2 dl sokeria
250 g voita
3 tl kanelia
3 tl inkivääriä
3 tl pomeranssinkuorta
1,5 tl neilikkaa
0,5 tl maustepippuria
2 kananmunaa
2 tl soodaa
8 dl vehnäjauhoja

Kiehauta siirappi, sokeri, voi ja mausteet kattilassa.
Anna seoksen jäähtyä.
Lisää munat ja vehnäjauhot, joiden sekaan olet sekoittanut soodan.
Anna taikinan kovettua jääkaapissa seuraavaan päivään.
Ota taikinasta noin neljäsosa kerrallaan käsittelyyn ja anna lopputaikinan odottaa jääkaapissa.
Kaulitse taikina ohueksi levyksi, käytä hieman jauhoja apuna ettei taikina tartu alustaan eikä kaulimeen.
Ota taikinalevystä muotilla pipareita.
(Kerää "hukkapalat" yhteen ja kaulitse niistä lopuksi vielä yksi taikinalevy.)
Paista pipareita 175 asteessa noin 10-15 minuuttia.


Ohjetta kannattaa noudattaa myös jauhomäärän osalta (toisin kuin minä tein), muuten voi käydä niin, että pipareista tulee hieman vähemmän kauniita :) Erilliset mausteet voi toki halutessaan korvata valmiilla piparkakkumausteseoksella. Pussin kyljessä lukee, paljonko maustetta käytetään suhteessa jauhomäärään.

Ampelmann
Koristelussa onkin sitten rajana vain mielikuvitus. "Ampelmann" on Berliinissä käyneille tuttu jalankulkijoiden liikennevaloista. Viime kesänä tuli hankittua ampelmann-aiheiset piparimuotit ja koristelussa halusin huomioida hahmon alkuperäisen käyttötarkoituksen eli punaisen ja vihreän liikennevalon. Salaisen leivontaystävän joulukuun paketissa olikin sattumalta punaista sokerimassaa, jota käytin punaisen ukkelin kuorrutukseen. Vihreää varten värjäsin valkoista massaa Dr. Oetkerin geeliväreillä, mutta aivan en kyllä saanut haluamaani lopputulosta, vaan vihreä jäi hieman valjuksi. Vinkatkaa toki, jos tiedätte tavan värjätä sokerimassaa niin, että lopputuloksena on voimakkaita värejä.

Tähdet päällystin punaisella ja valkoisella sokerimassalla. Koristelin massan vielä painamalla siihen kauniin tähtikuvion. (Kiitos näistä muoteista aiemman kierroksen salaiselle leivontaystävälleni, vihdoin pääsivät nämäkin muotit käyttöön.)

Täytyy muuten todeta, että Sallisen sokerimassasta jäi todella hyvä fiilis, se oli pehmeää ja helppoa käsitellä. Apuna kaulimisessa käytin perunajauhoja ja "liimana" piparin ja massan välissä hyödynsin valmista sokerikuorrutetta. Samalla kuorrutteella on myös "liimattu" sokerihelmiä sydämen ympärille.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti