sunnuntai 27. maaliskuuta 2016

Karitsapata

Lammas ei ole minulle mitenkään perinteinen pääsiäisruoka, mutta kun pakastimessa sattui olemaan puolikas karitsa, niin miksipäs ei. Karitsanviulu jäi pois laskuista, kun selvisi, että syöjiä on vain kaksi. Lopulta päädyin pitkään haudutettuihin karitsanniskakiekkoihin. Pitkään miedossa lämmössä haudutetut ylikypsät lihat ovat selvästi minun juttuni :) Haeskelin netistä inspiraatiota ja lopulta päädyin kehittelemään ihan oman ohjeen. Karitsanniskakiekkojen sijaan tähän voisi käyttää esimerkiksi karitsanlapaa tai muuta pitkään haudutettavaa ruhonosaa.


Helenan karitsapata
(4 suurta tai 5-6 hieman pienempää annosta)

1,2 kg karitsanniskakiekkoja
voita / öljyä paistamiseen
suolaa
mustapippuria (tai pippurisekoitusta)

sipuli
varsisellerinvarsi
porkkana
2 valkosipulinkynttä (tai enemmän maun mukaan)

vettä
muutama timjamin oksa
1,5 rkl fondia

200 g Koskenlaskija -juustoa
suurustetta

Ruskista karitsanniskakiekot padassa voin ja öljyn seoksessa. Siirrä kiekot padasta lautaselle odottamaan hetkeksi, suolaa ja pippuroi ne molemmin puolin.
Lisää hieman rasvaa pataan ja freesaa siinä hetki pieniksi kuutioiksi pilkottuja kasviksia.
Laita liha takaisin pataan timjamin ja fondin kanssa. Lisää vettä niin, että lihat peittyvät.
 Kuumenna pata hellalla kiehuvaksi ja laita 100-125 asteiseen uuniin kolmeksi tunniksi (tai kunnes liha on niin kypsää, että alkaa irrota luista itsestään).
(Maista lientä välillä ja lisää tarvittaessa suolaa.)
 Nosta lihat reikäkauhalla kattilasta syrjään (peitä foliolla, että pysyvät lämpimänä).
Siivilöi liemi ja lisää siihen juusto ja suuruste. Kiehauta.
Tarjoile liha kastikkeen ja keitetyn riisin tai perunoiden kannsa.
 
Minä laitoin padan uuniin hautumaan heti aamusta. Iltapäivällä lähdin agilityharjoituksiin ja sammutin uunin, pata jäi sinne vielä jälkilämpöön muhimaan muutamaksi tunniksi. Lauantaina karitsa sai kaverikseen riisiä ja sunnuntaina keitettyjä perunoita. Ja kun punaviini oli jäänyt hakematta, niin totesimme, että Malmgårdin Huvila Pale Ale sopii karitsan kanssa juotavaksi oikein mainiosti :)


4 kommenttia:

  1. Hei.
    Luulis tuolla annoksella nälän lähtevän,herkullisen näköinen lautanen.

    VastaaPoista
  2. Anteeksi nyt vaan, mutta mitä ihmeen kummaa on "Huvila Pale Ale" ?
    Kuvaa suurentamalla näin, että 'huvilalla' juotavaa olutta Ü.....MUTTA vielä pitäisi keksiä se 'pale ale' ?

    n-h
    http://nami-hiiri.vuodatus.net

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. http://panimo.malmgard.fi/fi/tuotteet/huvila

      Poista
  3. Pale ale tarkoittaa siis vaan tietyntyyppistä olutta, vähän samaan tapaan kuin lager tai stout.

    VastaaPoista