sunnuntai 8. toukokuuta 2016

Puutarhaunelmia

Näitä tähtiä on pihalla runsaasti, sekä tämänvärisinä että hieman tummempana sinisenä
Minun piti oikeastaan kirjoittaa tämä teksti jo pari viikkoa sitten. Silloin oli joitakin hienoja keväisiä päiviä ja puutarha alkoi selvästi heräillä henkiin. Mielessä alkoi pyöriä erilaiset suunnitelmat pihan kohentamiseksi. Koiranpennut veivät kuitenkin tuolloin voiton puutarhasta ja nyt tuntuu, että kevät on jo vaihtunut kesäksi, nurmikko vihertää ja lehdet on avautumassa puihin ja pensaisiin.

Sain siskolta jo viime marraskuussa puutarha-aiheisen haasteen. Tuolloin ei oikein bogin kirjoittaminen sujunut silmäleikkausten takia ja mielikin oli ehkä puutarhaa enemmän joulussa. Mutta eikös sitä sanota, että parempi myöhään kuin ei milloinkaan :)

Ovatkohan nämä kukkia vai rikkaruohoja? Näitä nousee kukkapenkistä
Höystän tätä tekstiä tuolta pihalta näpsimilläni kuvilla. Olisin kovasti kiitollinen kaikista mahdollista tunnistuksista, joita noita kasveista mahdollisesti teette.

Kerro lyhyesti puutarhastasi, esim. onko se iso vai pieni ja millä vyöhykkeellä se sijaitsee?

Puutarha on pienehkö paritalon piha ja sijaitsee vyöhykkeellä 1B. Olemme muuttaneet tähän vasta viime vuoden syksyllä, joten on täysi yllätys mitä kaikkea tuolta maasta mahtaakaan nousta. Piha on aidattu tuija- ja sireeniaidalla ja siellä on yksi omenapuu sekä pari pienempää pensasta ja yksi isohko kukkapenkki. Aika iso osa pihasta on terassia. Tämä on nyt neljäs puutarha, jota alan muokata mieleisekseni. Kaikki edelliset ovat kuitenkin sijainneet huomattavasti pohjoisempana, joten täytyy yrittää pitää mielessä kaikki eteläisen sijainnin tuomat mahdollisuudet.

Lummetulppaaneja? Näitä on myös punaisena
Mikä on lempikasvisi? Mitä vihaat?
Lempikasvini on ilman muuta pioni. Hyvänä kakkosena tulevat liljat. Mutta onkin paljon vaikeampi sanoa mitä kasvia vihaisin. Mahtaakohan sellaisia ollakaan?

Oletko tehnyt jo puutarhasuunnitelmia ensi kevääksi?

Minun suunnitelmani tälle keväälle ja kesälle piti olla, että katselen rauhassa mitä pihalta löytyy ja teen suunnitelmia sitten sen mukaan. Että laitan vaan erilaisia ruukkukasveja. Nyt on kuitenkin sellainen tunne, että tuo isoin kukkapenkki varmasti kokee jo tänä kesänä ison muodonmuutoksen. (Jos siellä olisi pioni, niin se alkaisi nyt jo näkyä.) Kukkapenkkiin pitäisi saada ainakin se pioni ja niitä liljoja. Tarkoitus olisi istuttaa siihen myös raparperi. Jaloritarinkannukset ovat myös listalla ja mahdollisesti alppiruusu sinne varjoisampaan päähän. Lisäksi haluaisin pihalle karviaispensaan. Ja istutuslaatikkoon voisi perustaa pienen hyötypuutarhan, vähän yrttejä ja salaattia ja muuta sellaista. Tuossa lämpimällä aurinkoisella seinustalla voisi kasvattaa tomaatteja. Eli kyllä näitä ideoita jostain tuntuu syntyvän :)


Jos voisit jättää tekemättä jonkin viime kesänä tekemäsi puutarhaan liittyvän asian, mikä se olisi?

Viime kesänä vietin varsin vähän aikaa kotona, joten puutarhan hoito jäi vähälle. Pari hassua ruukkukukkaa ehdin istuttaa ja ne selvisivät yllättävän hyvin hoidon puutteesta huolimatta. Eli ei mitään kaduttavaa :)

Mikä on haastavin kasvattamasi kasvi?
Syysleimu. Olen yrittänyt kasvattaa niitä kahdessa eri paikassa. Naapurien pihalla ne puhkesivat loppukesällä upeaan kukkaloistoon, minun pihallani ne näyttivät lähinnä kituvan. Toisella yrityksellä tutkin jopa puutarhakirjasta, että millaisessa maaperässä ne viihtyvät ja yritin tarjota niille hyvät kasvuolosuhteet, mutta ei sekään auttanut.

Nämä näyttivät kunnolla auenneina vähän minikokoisilta hyasinteilta, noita pieniä kukkia oli monta yhdessä varressa
Keitä puutarhassasi käy?
Puutarhassa vietetään kesällä paljon aikaa ihan omalla porukalla, grillaillen ja ihan vaan oleskellen. Uskoin, että tässä nykyisessä puutarhassa vietetään aikaa myös ystävien kanssa. Oman haasteensa tuovat koirat, jotka juoksevat ja temmeltävät myös pihalla.

Jos saisit pihallesi palkatun puutarhurin päiväksi, mitä laittaisit hänet tekemään? (Mikä tahansa vuodenaika)

Pensasaidan leikkaaminen voisi olla sellainen ulkoistettava tehtävä, se on niin tylsää :)

Krookukset minäkin tunnistan :)
Jatkuuko puutarhasi sisälle, onko sinulle sisäkasveja?
Tällä hetkellä ruukkukasveja on sisällä varsin vähän. Yksi iso syy tähän on, että niille ei oikein ole hyviä paikkoja. Makuuhuoneiden puolella on niin pimeää, etteivät useimmat kasvit oikein selviä siellä talven yli, talon valoisammalla puolella taas loppuu tila kesken.

Mitä puutahaan liittyvää opit viime kesänä?
Nurmikko kannattaa leikata heti eikä jättää huomiselle. Huomenna voi alkaa päiväkausia kestävä vesisade, jonka aikana nurmikko räjähtää kasvuun ja sitten se onkin todella haasteellinen leikattava. Nykyinen piha on kyllä huomattavan kuiva edelliseen verrattuna, joten sen luultavasti pystyy leikkaamaan, vaikka johonkin vuorokauden aikaan vähän sataisikin (entinen ei millään meinannut kuivua sateen jäljiltä).

3 kommenttia:

 1. Ihana postaus !
  Terkuin n-h
  http://nami-hiiri.vuodatus.net

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Puutarha-aihetta on kesän aikana varmasti luvassa vielä lisääkin :)

   Poista
 2. Laitan tänne itselleni muistiin, että nuo tähdet ovat ilmeisesti kevättähtiä (niitä on kuulemma eri värisinä) ja "hyasinttia muistuttavat pyjamaraitaiset" ovat posliinihyasintteja

  VastaaPoista