perjantai 21. lokakuuta 2016

Puutarhaunelmia osa 2

Syysleimu 'Bareleven'
Viime keväänä kirjoitin ajatuksiani siitä, mitä kaikkea tuonne meidän pihalle pitäisi saada. Nyt on ensimmäinen kesä uuden pihan kanssa takanapäin ja yksi kukkapenkki on lähes valmis.


Kukkapenkin koko on noin 60 cm kertaa 350 cm. Ennen muokkausta siinä kasvoi lähinnä jotain sitkeää köynnöskasvia ja rikkaruohoja. Totesin, että ennenkuin penkkiin istuttaa mitään lienee järkevintä kaivaa koko penkki ylös ja vaihtaa multa uuteen, rikkaruohottomaan. Tästä operaatiosta johtuen kesä oli jo varsin pitkällä, kun pääsin istutuspuuhiin.


Kiinanpioni 'Sarah Bernhardt'
Pioneja penkkiin tuli kaksi. Vaaleanpunainen kiinanpioni joutui koiranpennun puutarhanhoitotoimien kohteeksi, ja hetken jo pelkäsin, että se kuolee, mutta sitkeästi se jaksoi koko kesän vihertää ja kerätä voimia talvea varten. Loppukesän se saikin olla pennulta rauhassa, kun aitasimme kukkapenkin :) Toisen pionin pitäisi olla tummanpunainen, mutta sen kohtalo näyttää tällä hetkellä erittäin epävarmalta. Pionin maanpäälliset osat kuolivat, mutta koska juurakko vaikutti voivan hyvin, päätin jättää sen vielä talveksi penkkiin ja katsoa miltä tilanne näyttää keväällä.


Raparperi edustaa kukkapenkin hyötykasviosiota. Mikäpä sen ihanampaa kuin heti keväällä leipoa raparperipiirakkaa oman pihan sadosta.

Syyshortensia 'Jane Little Lime'
Kukkapenkin toiseen päähän, hieman varjoon ja happamaan multaan asettui syyshortensia. Tämä lajike on pienikokoinen ja siro, kukat ovat avautuessaan limenvihreitä ja muuttuvat sitten vaalenpunertaviksi. Kukkapenkin värimaailma onkin minulle tärkeä asia, tervetulleita ovat ainoastaan siniset, tummanpunaiset, vaaleanpunaiset ja valkoiset kukat. Ylläolevan kuvan vasemmassa laidassa näkyy kaksi jaloritarinkannusta, toinen tekee tummansiniset kukat ja toisessa on hauskat moniväriset kukat.Naapurin puolelta katolta tulee valitettavasti kovemmalla sateella vettä suoraan kukkapenkin vasempaan laitaan. Mietin pitkään, että mikä olisi hyvä ratkaisu tähän kohtaan, kukkiahan siihen ei oikein voi alle laittaa. Lopulta päädyin tekemään "lammikon" tuollaisista koristekivistä. Koristekivien alla on lisää kiviä, että vesi menisi läpi mahdollisimman nopeasti eikä jäisi seisomaan kukkien juuriin.

Kivilammikon lähimaastosta löytyy harjaneilikoita (valkoisia ja tummanpunaisia) ja syysleimu (vaaleanpunainen). Lisäksi penkkiin on istutettu runsaasti erivärisiä ja erikorkuisia liljoja. Liljat on niin helppoja ja kauniita :) Viimeisimpänä lisäyksenä istutin runsaasti kevätkukkien sipuleita, saa nähdä millainen kukkaloisto keväällä on tulossa.

Taloudessa asuvat tiibetinterrierit saivat pihalle ihan ikioman buddha-patsaan

2 kommenttia:

 1. Moi.
  Onko nuo kukat ollu tuossa koko kesän ,kun kukkivat vielä vai istutitko ne nyt?
  Puddha patsas on kyllä hieno,koirat tykkää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo hortensia on ainoa joka enää kukkii, minä olen ottanut kuvia pitkin kesää

   Poista