sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Talkoomurkinaa

Tervehdys kaaoksen keskeltä. Nyt on päästy muuton suhteen niin pitkälle, että kahden kaksion tavarat on siirretty yhteen kolmioon. Kaaos selittyy sillä, että kolmion kolmesta huoneesta kaksi on vielä remontissa eli asunnon muissa osissa on hieman täyttä. Remontti onneksi etenee, hitaasti mutta varmasti, siitä lisää myöhemmin.

Keittiö on minulle huoneista se, joka täytyy saada ensimmäisenä järjestykseen. Niinpä olen remontin joutohetkinä tyhjentänyt laatikoita ja yrittänyt löytää asioille omat paikat. Eilen tämä urakka oli edennyt jo niin pitkälle, että päätin tarjota remonttiapulaisille kotitekoista ruokaa. Jotain yksinkertaista, helppoa ja nopeaa. Makaronilaatikkoa ja Äidin itämaista ihmekakkua.





 Talkooväen makaronilaatikko
(6-7 annosta)

7 dl makaronia (minulla oli osittain vaaleaa, osittain tummaa)
 700 g vähärasvaista naudan jauhelihaa
1 iso sipuli
2 rkl ruokaöljyä
mustapippuria
suolaa
1 prk (250 g) Koskenlaskija ruoka (maustamaton) juustoa
3 kananmunaa
6 dl maitoa

Keitä makaronit melkein kypsiksi runsaassa reilusti suolalla maustetussa vedessä. Valuta vesi pois ja kaada makaronit isoon uunivuokaan.

Kuori ja silppua sipuli makaronien kiehuessa ja ruskista jauheliha ja sipulit öljyssä. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Sekoita Koskenlaskija keitettyjen makaronien sekaan. Lisää myös jauheliha-sipuliseos ja sekoita kunnolla.

Sekoita munat ja maito (lisää tarvittaessa suolaa, mutta muista että juusto on melko suolaista) ja kaada vuokaan.

Paista 200 asteisen uunin alatasolla noin 45 minuuttia.

Minä paistoin kakun ja makaronilaatikon ajan säästämiseksi yhtä aikaa, joten uunin lämpötila oli vain 175 astetta. Tästä johtuen makaronilaatikon pinta jäi hieman vaaleaksi.

Pyhäinpäivän kunniaksi piti keksiä joku nopea jälkiruokakin, joten leivoin kahville kaveriksi kakun. Olen ristinyt kakun Äidin itämaiseksi ihmekakuksi sen takia, että sain ohjeen alunperin äidiltäni (kiitos tästä maistuvasta ohjeesta!), kakussa maistuvat ihanat itämaiset mausteet ja ihmeellisen siitä tekee se, miten helppo se on tehdä. Ja kuten kuvasta näkyy, kakku maistui myös remonttiporukalle :)

Äidin itämainen ihmekakku

Äidin itämainen ihmekakku

2 kananmunaa
3 dl sokeria
1 tlk kermaviiliä
150 g voita (sulatettuna)
4,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
2 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1/2 tl neilikkaa
2 tl kardemummaa

Sekoita munat ja sokeri isossa kulhossa (puulastalla tai -haarukalla), lisää kermaviili ja voisula.

Sekoita loput ainekset huolellisesti vehnäjauhoihin ja lisää vehnäjauhoseos muna-sokeri-kermaviili-voiseokseen. Älä vatkaa, kevyt sekoitus riittää.

Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan (tai silikonivuokaan, jota ei tarvitse edes voidella ja jauhottaa). Paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 45-60 minuuttia. Kakku on kypsä kun pistät siihen hammastikulla ja tikkuun ei tartu enää taikinaa. Varo paistamasta kakkua liian kypsäksi.

Ihan oikesti, kakun aineet vain sekoitetaan keskenään ja lopputuloksena on maukas, murea kakku. Olen ajatellut, että voisin varsinkin näin joulun alla pitää aina purkin kermaviiliä jääkaapissa (muita aineksia minulta normaalisti löytyykin), niin saisi vieraille tuoretta kahvileipää lyhyelläkin varoitusajalla.


 
 

2 kommenttia:

  1. Moi.
    Ompa teillä siellä paljon laitettavaa.ehtiikö sitä välillä töihinkään.
    mutta eikös ole kiva laittaa omaa kotia?hyvän näköistä ruokaa ja kakkua.

    VastaaPoista
  2. Omaa kotia on tosiaan kiva laittaa. Mutta välillä kyllä tuntuu, että meinaa tunnit loppua kesken,

    VastaaPoista