sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Kurpitsainen viikonloppu


Olen usein kaupan vihannesosastolla ihaillut kaunotarta nimeltä kurpitsa. Syystä tai toisesta sitä ei tähän saakka ole tullut käytettyä mihinkään. Sisarellani sattui kuitenkin viime viikolla olemaan tarve tehdä kurpitsakuppikakkuja, sitä ennen en siis edes tiennyt miltä kurpista maistuu. Siispä kävimme tuumasta toimeen, leipomaan kinuskikuorrutteisia kurpitsakuppikakkuja (ohje löytyy täältä.) Työnjako oli selkeä: flunssainen sisko toimi työnjohtajana, minä leivoin ja äitini siivosi jäljet. Suhtauduin asiaan hieman epäillen, muffinit ja kuppikakut eivät nimittäin ole koskaan olleet keskeisintä osaamisaluettani. Hieman oli mutkia matkassa, kurpitsat meinasivat palaa kattilaan (vettä voi surutta laittaa enemmän kuin ohjeessa mainitun kaksi ruokalusikallista) ja ohitimme tyynesti ohjeessa olleen neuvon ostaa valmiiksi karamellisoitua kondensoitua maitoa, mikä johti sotkuiseen mikroaaltouuniin ja ei ihan niin täydelliseen karamellikastikkeeseen (näin jälkeenpäin ajateltuna olisi varmaan ihan sama ostaa purkki kinuskikastiketta). Lopputulos oli kuitenkin herkullinen. Ohje on ilmeisesti käännetty suoraan jostain amerikkalaisesta ohjeesta mukauttamatta sitä kunnolla täkäläiseen ympäristöön, siitä hieman miinuspisteitä.


Kinuskikuorrutteiset kurpitsakuppikakut

Koska kuppikakkuihin ei tarvittu koko kurpitsaa, päätin tänään tehdä lopusta kurpitsakeittoa. Lueskelin netistä erilaisia reseptejä inspiraatioksi (tämän viikonlopun tarina ei siis valitettavasti sisällä vierailua keittokirjahyllyyni, mutta saanen sen anteeksi, koska sinne keittokirjahyllylle on tällä hetkellä noin 500 kilometriä matkaa) ja sävelsin ihan oman versioni.

Samettinen kurpitsasosekeitto
(reilu kahden hengen annos)

Noin 800 g kurpitsaa
1 porkkana
1 sipuli
Puolikas omena
2-3 rkl ruokaöljyä
Vajaa puolikas tl chilijauhetta
Parin sentin pätkä tuoretta inkivääriä 
Noin puoli litraa kasvislientä
1 rkl sitruunamehua
100 g maustamatonta tuorejuustoa
(Suolaa)

Kuori ja pilko kasvikset. Laita chilijauhe, raastettu inkivääri ja sipuli öljyn kanssa kattilaan ja kuullota muutamia minuutteja miedolla lämmöllä. (Tässä vaiheessa olisin laittanut mukaan yhden valkosipulin kynnen ja teelusikallisen kurkumaa, jos sellaisia olisi sattunut olemaan.) Lisää loput kasvikset ja pyörittele niitä hetki mausteiden seassa. Lisää kasvislieni ja sitruunamehu ja anna kiehua kunnes porkkanat ja kurpitsa ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella ja lisää sekaan tuorejuusto. Lisää tarvittaessa suolaa. Kuumenna kiehuvaksi ja nauti.


 En tiedä miltä kurpitsasosekeiton pitäisi maistua, mutta hyvää tästä tuli. Sopii leivän kanssa kevyeksi ateriaksi tai vaikkapa rapeaksi paistetun pekonin kanssa alkuruoaksi (tälloin annos riittää hyvin 4-5 hengelle).

Samettinen kurpitsasosekeitto
 


2 kommenttia:

  1. Siitä se lähtee. :) Minnekäs ne torttu-kuvat jäi?

    VastaaPoista
  2. Niissä tortuissa ei ollut kurpitsaa :) (Ja muille lukijoille tiedoksi, kyllä, joulutorttukausi tuli myös avattua viikonloppuna.)

    VastaaPoista