keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Pakastimen tyhjennystä

Koska keittokirjahyllyn sisältö on pakattu laatikoihin odottamaan muuttoa, syntyi tämäkin ruoka vähän kokeillen siitä mitä kaapeista sattui löytymään. Olen muuttoa silmällä pitäen tyhjentänyt pakastinta ja sieltä löytyi valmiiksi keitettyjä härkäpapuja.

Härkäpapuja on ilmeisesti viljelty ja käytetty Suomessa jo kauan, minulle tämä raaka-aine tuli tutuksi, kun ostin niitä ihan vahingossa (piti ostaa kikherneitä). Kuivattu härkäpapu näyttää vähän kahvipavulta. Niitä täytyy liottaa 10-12 tuntia ja sitten keittää uudessa vedessä 30-45 minuuttia, tämän jälkeen ne voi käyttää ruokaan tai vaikka pakastaa tulevaa käyttöä varten. Härkäpavut sisältävät reippaasti proteniinia ja kuitua, joten ei mikään huono ruoka-aine. Mitä makuun tulee, niin sanoisin, että härkäpapu on itsessään varsin mauton, joten se kaipaa rinnalleen kunnon makuja. Ja niitähän löytyy currysta.

Kasviscurry
(yhden hengen annos)

 Pieni sipuli
Valkosipulinkynsi
2 rkl (kookos)öljyä
1-2 tl currya
Hyppysellinen chilijauhetta (toki tuorekin chili kävisi)
1 tl kurkumaa
 (1 tl raastettua tuoretta inkivääriä, jonka minä unohdin kauppaan)
Porkkana
Parsakaalia
Kesäkurpitsaa
(Tai mitä kasviksia kaapista nyt sattuukaan löytymään)
n. 1 dl keitettyjä härkäpapuja
0,5-1 dl kermaa
Suolaa

Pilko sipuli ja valkosipuli ja laita ne öljyn ja mausteiden kanssa paistinpannuun. Anna hautua miedolla lämmöllä sillä aikaa kun pilkot muut vihannekset. Huomaa, että sipuleiden ei ole tarkoitus ruskistua vaan hiljalleen muuttua läpikuultavan pehmeiksi ja ihan makeiksi. Pannulta nouseva tuoksu on muuten aika huumaava, viimeistän tässä vaiheessa tulee nälkä, jos sitä ei jo ollut :) Mausteiden määrää voi vaihdella omien makumieltymysten mukaan, minä laitoin chilijauhetta noin 1/4 tl, mutta enemmänkin olisi ihan hyvin voinut laittaa.

Lisää pilkotut kasvikset pannulle kypsymisjärjestyksessä. Jos on kiire, niin pilkkomalla kasvikset erityisen pieniksi paloiksi saa ruoan valmistumaan todella nopeasti. Pyörittele kasviksia hetki huolellisesti mausteseoksessa, että ihana maku tarttuu niihinkin. Lisää härkäpavut (ja tarpeen mukaan suolaa) sekä tarvittaessa pieni tilkka vettä, jos näyttää, että ruoka yrittää tarttua pannuun kiinni. Anna hautua kunnes kasvikset ovat melkein kypsiä. Lisää kerma ja anna hautua vielä pari minuuttia. Tavallisen kerman sijasta tästä voisi mainiosti käyttää myös kookosmaitoa tai -kermaa.

Tarjoile riisin kera ja nauti.

Kasviscurry

Jostain syystä olen nyt laittanut useampana päivänä kasvisruokaa, mutta älkää huoliko, lihaakin on kyllä tulossa.
  

1 kommentti:

  1. Moi.
    Lautasella näyttää aivan eksoottiselta ruualta,Pitäisköhän itsekin kokeilla.

    VastaaPoista