lauantai 19. maaliskuuta 2016

Sokerimassakokeilut jatkuvat: täytekakku

 
Tervehdys hiihtoloman jälkeisestä elämästä. Hiihtolomamatka suuntautui tällä kertaa kotikonnuille Pohjois-Karjalaan, ja kävi vielä niin hyvä tuuri, että siellä oli hyvät hiihtokelitkin. Kaupunkilaiselle on luksusta, kun maalla ladulle pääsee kotipihalta ja voi ottaa koirat mukaan hiihtolenkille. Isäni oli ajanut useamman ladun, niin että fiiliksestä riippuen saattoi tyytyä kiertämään lyhyempää peltolatua, kiivetä vaaralle vähän mäkisemmälle ladulle tai mennä jäälle tekemään pidemmän retken.

Mitä ruokapuoleen tulee, niin tämä oli ehdottomasti herkkumatka. Ruokalistalla oli mm. saksanhirven ulkofilepihvejä kermapippurikastikkeessa, tuoretta savustettua kuhaa, maailman parhaita possunkyljyksiä, ternimaidosta tehtyä uunijuustoa ja pitkään leivinuunissa haudutettua lihaperunalaatikkoa. Nam. Ei tarvitse miettiä mistä olen perinyt rakkauden hyvään ruokaan.

Koska siskolla oli ollut hieman ennen lomaa syntymäpäivä, niin pitihän meidän toki kakkukin tehdä. Sovittiin äidin kanssa, että hän tekee pohjan valmiiksi ja minä huolehdin koristelusta. Ajattelin, että tässä on nyt hyvä tilaisuus jatkaa kokeiluja sokerimassalla. Salaisen leivontaystävän helmikuun paketissa oli ystävänpäivän ekstrana ihan fuksia koristekaulin ja varsinaisessa paketissa vaaleanpunaista sokerimassaa. Siitä se ajatus sitten lähti :)

Täytteenä kakussa vadelmahilloa ja kermavaahtoa
Tein aiemmin sokerimassalla kuorrutettuja leivoksia (tai oikeastaan ne taisivat olla pieniä kakkuja) ja koin silloin, että lopputulos oli hieman liian makea. Netistä sain sitten ajatuksen, että jos kuorruttaisi kakusta vain yläosan sokerimassalla ja laittaisi reunoille kermapursotukset. Tähän ajatukseen sopi mainiosti tuon koristekaulimen testaaminen.

Koristekaulimella saa helposti kauniin kuvion sokerimassan pintaan
Kakussa oli ihan tavallinen viiden munan kakkupohja (munia, sokeria, jauhoja). Pohja oli jaettu kolmeen osaan ja kostutettu sitruunameuhulla terästetyllä vedellä. Täytteeksi oli laitettu vadelmahilloa ja kermavaahtoa. Tässä vaiheessa minä sitten astuin mukaan kuvioihin viimeistelemään kakkua.

Kaulitsin 250 g sokerimassaa tomusokerin kanssa ensin ihan tavallisella kaulimella hieman kakkua laajemmaksi levyksi. Tämän jälkeen vedin varovasti koristekaulimella kerran levyn yli niin, että pintaan tuli nuo sydänkuviot. Seuraavaksi leikkasin leivinpaperista kakunkokoisen ympyrän ja käytin sitä mallina kun leikkasin sokerimassalevystä sopivan pyöreän palan kakun päälle. Olin lukenut, että sokerimassalevy kannattaa jättää hieman kakkua pienemmäksi, jolloin reunoille jää noin sentti tyhjää. Tuo tyhjä peittyy sitten reunan pursotuksilla. Perusteluna tähän oli, että kerma sulattaa sokerimassan aika nopeasti ja se muuttuu varsin rumaksi. Tämä kakku kyllä tuli syödyksi niin nopeasti, että moista vaaraa ei olisi ollut :)


Seuraavaksi nostin sokerimassalevyn kakun päälle. Tämä on ainoa kohta, jossa tekisin seuraavalla kerralla hieman toisin. Sokerimassa ei nimittäin tarttunut kuivahkon kakun pintaan yhtään, mikä teki kakun leikkaamisesta hieman haasteellista. Olisi ilmeisesti suositeltavaa laittaa kakun päälle vaikka kerros voikreemiä ja sokerimassalevy vasta sen päälle. (En kyllä ymmärrä miten kerma muka sulattaa sokerimassan mutta voikreemi ei? Kertokaa, jos tiedätte vastauksen.) Reunoille levitin ensin ohuen kerroksen kermavaahtoa veitsellä ja pursotin sen jälkeen tähtityllalla alhaalta ylöspäin. Lopuksi vielä viimeistelin kakun pursottamalla pienet tähdet kakun yläreunaan.



7 kommenttia:

  1. Hei.
    Aivan ihanan hempeän värinen kakku,ja sokerimassa käy oikein hyvin kuorrukkeeksi.Tekee siitä romanttisen näköisen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just ajattelin että jos käyttäisi keltaista massaa ja koristelisi pienillä suklaamunilla niin saisi pääsiäiskakun

      Poista
  2. Moi.
    Mikä ettei,Pääsiäiskoristeita vaan päälle.

    VastaaPoista
  3. Ihanasti olet onnistunut =) kermasta irtoaa nestettä joka "kastelee" sokerimassalevyä (itse tosin olen käyttänyt kermaa), mutta voikreemin saa tasaisemmaksi. Itse monesti vaan teen kakun päälle levyn jonka kuivatan (paksumman) ja sitten seuraavana päivänä laitan kakun päälle ja tuolloin ei mielestänii kerma haittaa kun sokerimassa kuivaa ja pehmenee sitten kakun "maustuessa" jääkaapissa vieraita odottaessa :D

    VastaaPoista
  4. Keltainen pääsiäiskakku kutkuttelee minunkin mielessä.
    Sokerimassan alle on muuten hyvä laittaa ohut kerros sileää (paseerattu) hilloa, niin koristelevy ei luistele.
    Hyvää pääsiäisen jatkoa!
    n-h
    http://nami-hiiri.vuodatus.net

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tästäkin vinkistä :) Jos pääsiäiskakun täytteeseen laittais vaikka mango- tai persikkarahkaa, niin samaisesta hedelmästähän voisi sitten tehdä soseen siihen sokerimassan alle :)

      Poista