Leipävanukas sai kaverikseen vaniljakastiketta |
Leipävanukas
(noin 4-5 pienehköä annosta tai 3 suurta)
Kuivahtanutta (vaaleaa) leipää (tässä annoksessa leipää oli alunperin ollut noin 300 g)
Voita
4 dl kermamaitoa (minä käytin noin desin kuohukermaa, loput oli maitoa)
1 kananmuna
Hilloa
Sokeria
Käyttämäni leipä oli vehnä-kauraleipää, jossa oli runsaasti siemeniä seassa. Vaaleampi leipä tai pullakin kävisi hyvin. Kuutioin leivän, sipaisin kuutioille hieman voita ja ladoin niitä kerroksen voidellun uunivuoan pohjalle. Sekoitin munan ja sokerin kermamaitoon ja kaadoin seosta leipäkuutioiden päälle, niin että ne melkein peittyivät. Painelin hieman leipiä nesteeseen ja levitin päälle ohuen kerroksen vadelmahilloa. Voitelin loput leipäkuutiot ja levitin ne vuokaan. Minulla oli käytössäni varsin iso vuoka (kaikki pienemmät joululaatikoiden valtaamina), pienempään voisi tehdä useamman leipä-hillo-kerroksen. Kaadoin lopun nesteen tasaisesti leipien päälle ja painelin taas hieman leipiä, että kaikki kostuisivat kunnolla. Vuoan pinnalle ripottelin hieman sokeria ja kruunasin herkun pienillä voinokareilla. Annoin vuoan odottaa noin vartin ja laitoin sen sitten 200 asteiseen uuniin puoleksi tunniksi. Käytin sokeria melko vähän (n. 4 tl nesteeseen ja 1 tl vuoan pinnalle) ja käyttämäni hillokaan ei ollut makeaa. Jos tykkää kovin imelästä, niin sokeria voisi laittaa enemmänkin. Ja jos hilloa ei satu olemaan kaapissa, niin joululta yli jääneet suklaakonvehdit ajaisi varmaan saman asian.
Nam nam!
VastaaPoistaOli oikeasti hyvää. Tuon lisäksi tein kinkkumunakasta ja -piirakkaa ja riisipuuron ja luumukiisselin jämistä kerrosjälkiruoan. Jääkaappi tyhjenee kovaa vauhtia :)
VastaaPoistaHei.
VastaaPoistaMuistan ,kun leipävanukasta tehtiin ennen,siihen kävi myös kuivat pullat,kaikenlaiset keksien jämät,ja munamaito päälle.