sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Stracotto alla fiorentina, osa 1

Mureaakin mureampaa pihvikarjan sisäpaistia
 Tämän viikon valinta keittokirjahyllystä oli Maxine Clarkin "Makuja Toscanasta". Aikani kirjaa selailtuani päädyin valmistamaan reseptiä, jonka nimi italiaksi on straccotto alla fiorentina eli häränpaisti sienikastikkeen kera. Kirja on kyllä täynnä toinen toistaan houkuttelevampia ohjeita, joten tulen varmasti palaamaan sen maailmaan myöhemmin uudestaan.
Viikon keittokirja
Häränpaisti sienikastikkeen kera

1,3 kg pala härän (tai naudan) sisä- tai paahtopaisti
0,5 (oliivi)öljyä
2 sipulia
2 sellerinvartta
2 porkkanaa
2 valkosipulinkynttä
30 g kuivattuja tatteja
2 laakerinlehteä
4 tuoretta timjaminoksaa
4 tuoretta salvianlehteä
3 dl punaviiniä
1 l lihalientä
suolaa
mustapippuria

Kuori ja pilko sipulit, sellerinvarret ja porkkanat pieniksi kuutioiksi.
Mausta paisti suolalla ja pippurilla. Kuumenna öljy padassa ja ruskista liha.
Siirrä liha hetkeksi syrjään ja laita kasvikset, sienet ja yrit pataan. Anna kypsyä miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia, hämmennä seosta usein etteivät kasvikset karamellisoidu. 
Mikä ihana tuoksu padasta nouseekaan jo tässä vaiheessa
Kaada viini pataan ja anna kiehua kunnes alkoholi on haihtunut.
Lisää lihaliemi ja sekoita hyvin. 
Laita liha takaisin pataan. 
Peitä pata kostutetulla voipaperilla ja kannella. Anna ruoan kypsyä 175 asteisessa uunissa noin kolme tuntia, kunnes liha on kypsää ja mureaa.
Nosta paisti padasta ja viipaloi.
Soseuta kastike sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Kuumenna kastike ja tarkista maku.
Kaada runsaasti kastiketta lihan päälle.

Alkuperäisessä ohjeessa oli sieniä 50 g, minä käytin niitä vähemmän,johtuen sienten pakkauskoosta ja hintavuudesta. Jos itsellä sattuu olemaan vaikka kuivattuja kanttarelleja, niin niitä voisi varmasti käyttää tähän ruokaan ihan yhtä hyvin kuin tattejakin.

Kastike oli minun makuuni melko voimakasta, joten pehmensin sitä tilkalla kermaa. Mielestäni kastike itsessään ei tarjonnut mitenkään elämää suurempaa makuelämystä ja lihakin oli hieman kuivaa, mutta yhdessä näistä kahdesta syntyi erittäin maukas kokemus :) Kannattaa siis kaataa sitä kastiketta todella runsaasti lihan päälle.

Ohjeessa kehoitettiin tarjoilemaan ruoka hyvän leivän kanssa. Meillä oli lisäksi valkosipulin kanssa voissa paistettuja ruusukaaleja ja salaattia. Keitetyt perunat tai riisi varmasti sopisi myös lisäkkeeksi.
Naudan sisäpaistia sienikastikkeen ja ruusukaalien kanssa


1 kommentti:

  1. Moi.
    Kyllä minä söisin tuollaisen annoksen,näyttää hyvin herkuliselta.Aivan uusia makuja mulle.

    VastaaPoista