perjantai 8. tammikuuta 2016

Keittokirjahyllystä: kalapihvit ja kaalia valkokastikkeessa

Vihdoin tämä blogi alkaa lähestyä alkuperäistä tarkoitustaan: keittokirjahyllyn ohjeiden testausta. Hylly on löytänyt paikkansa uudesta kodista ja keittokirjat (tai ainakin osa niistä) on löytänyt tiensä hyllyyn. Blogihan lähti liikkeelle ajatuksesta kokeilla erilaisia reseptejä noista keittokirjahyllyn kirjoista, nämä muuttopuuhat vaan hieman hidastivat tämän suunnitelman käynnistämistä. Laskin, että hyllyssä on reilut viisikymmentä kirjaa: eri maiden ruokakulttuuria, karppiruokaa, leipomusohjeita, jälkiruokia, julkkiskokkien ohjeita ja sen sellaista. Kirjoja saattaa toki löytyä lisääkin, koska aivan kaikkia kirjalaatikoita ei ole vielä purettu. Toki minä tomerasti tyhjensin hyllyä (eli luovuin osasta keittokirjojani) ennen muuttoa, mutta kovin vähältä ne nyt tuntuvat. Tietysti nyt voi hyvällä omatunnolla hankkia uusiakin, koska hyllyssä on niille tilaa :D

Tavoitteena voisi olla yksi resepti yhdestä kirjasta viikoittain, näin hyllyn sisältö olisi suunnilleen käyty vuodessa läpi. Katsotaan kuinka käy.

Näin ensimmäisen viikon kunniaksi päätin haastaa itseni oikein kunnolla ja pyysin miestäni valitsemaan yhden kirjan hyllystä. Hänen käteensä tarttui "makumatka maailmalle" -osiosta norjalaista ruokakulttuuria edustava kirja "Norwegian Food Traditions". Päätin kokeilla kirjan ohjeista kalapihvejä (Haddock cakes) ja kaalia valkokastikkeessa (Cabbage in béchamel sauce).

Kalapihvit olisi alkuperäisen ohjeen mukaan pitänyt tehdä koljasta, mutta kun sitä (eikä turskaakaan) ei oikein ollut saatavilla, niin päädyin seihin. Uskoisin, että mikä tahansa vaalealihainen, vähärasvainen kala (esim. kuha tai hauki) sopisi pihveihin ihan yhtä hyvin. Muuten pyrin seuraamaan ohjetta mahdollisimman tarkasti. Pihvien paistaminen oli hieman haasteellista, ne särkyivät helposti käännettäessä, joten oletan, että mureketaikini oli mahdollisesti hieman liian löysää. Maku toi hieman yllättäen mieleeni isäni tekemän kalamurekkeen. Kirjaa selatessa tuli kyllä muutenkin sellainen ajatus, että ruoat eivät kuullostaneet mitenkään erityisen eksoottisilta. Ehkäpä norjalainen ja suomalainen ruoka ainakin joiltakin osin ovat samanlaisia? Mutta yleisesti ottaen kalapihvit siis osoittautuivat mukavaksi perusruoaksi, joilla voisi tuoda ruokapöytään hyvää vaihtelua sille ainaiselle lohelle.

Kaali valkokastikkeessa kuulosti mielestäni varsin oudolta ajatukselta, mutta osoittautui positiiviseksi yllättäjäksi. Tätä tulen varmasti tekemään toistekin, vaikkapa liharuoan lisäkkeeksi. Annos oli kyllä pieni, neljän hengen annoksesta ei tullut yhtään liikaa kahdelle syöjälle.

Kalapihvit norjalaisella ohjeella

Kalapihvit

 1/2 kg koljaa (perattuina fileinä)
1/2 jälkiruokalusikallista suolaa
1 jälkiruokalusikallinen maissijauhoja
1/2 tl muskotinkukkaa
2 kananmunaa
2,5 dl ruokakermaa
2 jälkiruokalusikallista hienoksi pilkottuja salottisipuleita
suolaa ja pippuria

Huom. kaikkien aineiden tulee olla kylmiä, kun aloitat murekemassan tekemisen.
Laita kala ja suola yleiskoneeseen ja anna koneen käydä muutamia minuutteja. Lisää seokseen maissijauhot, muskotinkukka ja munat. Lisää kerma vähitellen ja anna koneen käydä. Sekoita sipulit massaan. Mausta seos makusi mukaan suolalla ja pippurilla.
Muotoile seoksesta suurehkoja pihvejä ja paista rasvassa paistinpannulla kunnes kala on kypsää ja pihvit kauniin ruskeita.
(Tarjoile sitruunamehulla maustetun porkkanaraasteen, keitettyjen perunoiden ja voisulan kanssa.)

Kommentti: murekemassasta kannattaa paistaa pieni koepihvi ennenkuin ottaa sen pois yleiskoneesta, niin saa mausteet kohdilleen.
Kaali valkokastikkeessa

 200 g valkokaalia
2 dl miedosti suolattua vettä
noin 25 g voita
25 g vehnäjauhoja
3-4 dl maitoa
hieman muskottipähkinää
suolaa ja pippuria

Suikaloi kaali ja keitä se kypsäksi suolavedessä.
Sulata voi kattilassa tai korkealaitaisessa paistinpannussa ja lisää vehnäjauhot. Lisää kaalin keitinvesi ja maito vähitellen voi-jauho-seokseen samalla hämmentäen kunnes kastike on tasaista. Mausta kastike muskottipähkinällä, suolalla ja pippurilla ja sekoita kaali kastikkeeseen.

P.S. silmälääkäri totesi, että silmäleikkaus onnistui kaikinpuolin ja että silmät ovat parantuneet loistavasti. Siskoni totesi: "on se hämmentävää, miten sokeasta tulee näkevä". Nyt saan ajaa autoa ilman laseja, mikä on kyllä käytännössä ihme kun ottaa huomioon, miten huonosta tilanteesta lähdettiin liikkeelle.

4 kommenttia:

 1. Kylläpäs kuulostaa hyvältä. Mutta minullapa on eineshampurilaisia, läl-läl-lää! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noista pihveistä olis saanu kalahampurilaisia ;)

   Poista
 2. Moi ,

  Menee ne varmasti ilman hanpurilaisiakin,vaikka perunamuusin kanssa,jos ei kaalista tykkää.
  Silmissä on tapahtunut oikea ihme.

  VastaaPoista
 3. Meillä itseasiassa oli sitäkin perunamuusia, en vaan tullut maininneeksi asiaa :) Tuo kaali oli kirjassa lisäkkeenä lihapullille, mutta halusin kokeilla ohjetta. Hyvin toimi kalapihvienkin kanssa

  VastaaPoista