keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Lohipiirakka

Loppiaisaaton kunniaksi päätin jatkaa joulunjälkeistä jääkaapin tyhjennystä. Jääkaapista löytyi avaamaton paketti kylmäsavulohta (päiväys huomiselle), kuivahtaneita juustonkannikoita sekä purkki kermaviiliä (päiväys joskus toissaviikolla, mutta onneksi hapanmaitotuotteet säilyvät hyvin kylmässä). Siispä leipomaan lohipiirakkaa. Itse en pidä kylmäsavulohesta sellaisenaan, mutta piirakassa lohi "kypsyy" ja maistuu sitten minullekin. Samalla perusohjeella voisi tehdä myös kinkkupiirakkaa ja muutenkin ohjetta voi muokata tilanteeseen sopivaksi. Piirakka sopii salaatin kanssa kevyeksi ateriaksi tai vaikkapa illanistujaisten suolapalaksi.

Herkkuja joulun tähteistä: lohipiirakka
Lohipiirakka

Pohja:
100 g voita
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
(1-2 rkl kylmää vettä)

Nypi pehmeästä  voista ja vehnäjauhoista taikina. Lisää tarvittaessa tilkka vettä. Tai vaihtoehtoisesti laita kylmä voi ja jauhot monitoimikoneeseen ja anna koneen hoitaa homma. Lisää tarvittaessa tilkka vettä. Levitä taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Kädet on tässä hyvä työkalu, tarvittaessa voi apuna käyttää hieman vehnäjauhoja. Jos mahdollista, laita vuoka hetkeksi jääkaappiin (kelmulla suojattuna säilyy tarvittaessa vaikka seuraavaan päiväänkin).

Täyte:
 150g (tai enemmän) kylmäsavulohta (myös graavilohi käy tai kinkku)
sipulia (tai purjoa tai vaikkapa pieniä parsakaalin kukintoja tai jotain pakastevihanneksia)
purkki kermaviiliä (tai ranskankermaa tai 2 dl kermaa tai kermamaitoa)
2-3 kananmunaa
maun mukaan tilliä ja pippuria (suolan kanssa täytyy olla varovainen, koska lohi on suolaista)
juustoraastetta

Pilko sipuli ja kuullota se pannulla öljytilkassa pehmeäksi.
Asettele lohi piirakkapohjan päälle vuokaan ja lisää sipuli.
Sekoita loput aineet keskenään ja kaada seos vuokaan.
Paista noin puoli tuntia 200 asteessa.



1 kommentti:

  1. MOI.
    Näin joulun jälkeen kala tuntuukin kevyeltä ruualta,liharuokien jälkeen.
    Ehkä pitää aloittaa kalakuuri vuoden alusta. Hyvän näköistä piirasta olet tehnyt.kiitti ohjeesta.

    VastaaPoista