torstai 1. joulukuuta 2016

Joulukalenterin luukku numero 1: vadelmaiset vaahtokarkit

Vadelmaiset vaahtokarkit
Tervetuloa Otetaan puoli kiloa voita -blogin joulukanteriin vuosimallia 2016!

Joulunaika on luonnollisesti kaikenlaisten herkkujen aikaa, niin makeiden kuin suolaistenkin. Katsoin jokin aika sitten televisiosta miten tanskalainen sokerileipuri Mette Blomsterberg valmisti erilaisia makeisia kotioloissa "ihantuostavaanhelposti" ja mieleeni jäi ajatus kokeilla itsekin jotain. Keittokirjahyllyssäni sattuu olemaan Elizabeth Labaun "Maailman paras karkintekijän käsikirja" ja sieltä löytyi tämä vaahtokarkkien ohje.

Ohje voi vaikuttaa pitkältä ja monimutkaiselta, mutta älä säikähdä sitä, tosiasiassa nämä syntyvät varsin helposti. Ja koostumus tosiaan oli ihan samanlainen kaupan vaahtokarkeissakin. Kirjan mukaan karkit säilyvät ilmatiiviisti pakattuina huoneenlämmössä noin kaksi  viikkoa. Jos joku ei syö niitä aiemmin niinkuin meillä kävi :)

Karkeissa on yllättävän voimakas vadelman maku vaikka vadelmasosetta ei niihin kovin paljon laitetakaan. Halutessaan vadelmasoseen voi korvata samalla määrälä passionhedelmää, mangoa, persikkaa tai mansikoita.


Vadelmaiset vaahtokarkit

3 dl kylmää vettä
 60 g vadelmasosetta ilman siemeniä
15 g liivatejauhetta
300 g kidesokeria
200 g glugoosisiirappia
tomusokeria

Jos käytät pakastevadelmia, anna niiden sulaa ja puserra sitten siivilän läpi, että saat tasaista sosetta. Huomaa, että valmista sosetta täytyy olla tuo 60 g.

Vuoraa n. 12 cm x 16 cm vuoka alumiinifoliolla tai muovikelmulla. Rasvaa folio tai kelmu huolellisesti neutraalilla kasviöljyllä. Tämä on tärkeää, koska muuten massaa ei ikinä enää saa irti vuoasta.

Vaahtokarkkimassan tekemiseen kannattaa käyttää yleiskonetta, jos sellainen sattuu kaapissa olemaan. Olettaisin kyllä, että massa onnistuu myös sähkövatkaimella, silloin vaaditaan vaan sitkeyttä, että jaksaa vatkata massaa riittävän kauan.

Sekoita 0,75 dl vettä ja vadelmasose yleiskoneen kulhossa. Lisää liivatejauhe ja sekoita.

Sitten keitetään sokeriliemi. Ideana on, että lientä sekoitetaan siihen saakka kun sokeri on sulanut ja sen jälkeen sekoittaminen lopetetaan.

Laita siis kattilaan loput vedestä, sokeri ja maissisiirappi. Kuumenna kovalla keskilämmöllä sekoittaen kunnes sokeri on sulanut. (Pyyhkäise tässä vaiheessa kattilan laidoilla olevat sokerit liemen joukkoon, tämän voi tehdä esim. märällä voitelusiveltimellä.) Laita lämpömittari liemeen, huomioi, että tarkoitus on mitata liemen lämpötilaa, ei kattilan pohjan (minä käytin digitaalista kinkkumittaria.) Jatka kuumentamista kunnes mittari näyttää 118 astetta.

Laita yleiskone pyörimään hitaalla nopeudella ja kaada sokeriliemi hitaasti vadelma-liivateseoksen joukkoon. Varo ettet polta itseäsi mahdollisiin roiskeisiin, liemi on todella kuumaa.

Kun liemi on kokonaan kaadettu yleiskoneen kulhoon, lisää vatkausnopeutta vähitellen kunnes kone pyörii kovalla keskinopeudella. Vatkaa massaa 8-10 minuuttia kunnes se on erittäin paksua, kiiltävää ja läpikuultamatonta. Massan tulisi valua vatkaimesta hitaasti paksuna nauhana, kun nostat vatkaimen ylös.

Kaada massa alussa valmistelemaasi vuokaan ja anna sen tekeytyä huoneenlämmössä seuraavaan päivään. Älä koske massaan välillä :)

Seuraava vaihe on pilkkoa vaahtokarkkilevy sopiviksi paloiksi. Käytä levyn käsittelyssä runsaasti tomusokeria niin alustalla kuin käsissä ja veitsessäkin. Levyn pinta on tässä vaiheessa jo kuivahtanut mukavasti, mutta leikkauspinnat tarttuvat helposti kiinni.

Ripottele leivonta-alustalle runsaasti tomusokeria ja kumoa vaahtokarkkilevy sille. Irrota folio tai kelmu levystä. Leikkaa levy terävällä veitsellä haluamasi kokoisiksi paloiksi. Pyörittele paloja tomusokerissa, tämä "sulkee" leikkauspinnat, jolloin karkit eivät tartu käsiin eivätkä toisiinsa.


4 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Pitäisikö tehdä itse vaahtokarkit rocky roadia varten? :D

   Poista
 2. Hmm, voi jouluna olla muutakin tekemistä? Toki jos haluat marttailla niin antaa mennä vaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä se riittää että tehdään se rocky road :)

   Poista