torstai 15. joulukuuta 2016

Joulukalenterin luukku numero 15: jouluinen mandariinijuustokakku


Aika monen sattuman summa johti tämän kakkuohjeen syntymiseen. Olen tyhjentänyt jääkaappia joululoman ajaksi ja sieltä sattui löytymään avattu perhepakkaus Philadelphia-juustoa. Kaveri ehdotti, että tee glögijuustokakku. Tuota glögijuustokakkua olen joskus kokeillutkin, mutta tuntui, että kaipasin tällä kertaa jotain raikkaampaa. Jamie Oliver teki eräässä jouluohjelmassaan mandariineista jonkinlaista hyytelöä ja mietin silloin, että miksi meillä ei käytetä mandariineja leivonnassa tai ruoanlaitossa. Ja sokerina pohjalla Salaisen leivontaystävän joulukuun teema oli piparinmakuinen joulu, ja sain ystävältäni rasian pipareita. Tässä on lopputulos, jouluinen mandariinijuustokakku, olkaa hyvä :) Idean noihin suklaakoristeisiin sain salaisen leivontaystäväni lähettämästä Herkkuleivonta -lehdestä.


Jouluinen mandariinijuustokakku

Pohja
130 g piparkakkuja
60 g voita

Juustokerros
5 liivatelehteä
1 dl kuohukermaa
1 rkl vaniljasokeria
200 g Philadelphia-tuorejuustoa
0,5 - 1 dl tomusokeria
n. 1,5 + 0,5 dl mandariinimehua

Kuorrute
3 liivatelehteä
n. 2 dl mandariinimehua
(sokeria)

Murskaa piparkakut muruiksi yleiskoneessa (tai laita pakastepussiin ja nuiji muruiksi).
Sulata voi ja lisää piparimurujen sekaan.
Laita 20 cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi (helpottaa myöhemmin kakun siirtämistä).
Painele pipari-voiseos vuoan pohjalle.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
Vatkaa kerma ja vaniljasokeri kovahkoksi vaahdoksi.
Sekoita tuorejuusto, tomusokeri ja 1,5 dl mandariinimehua keskenään.
Lisää kermavaahto tuorejuustoseokseen.
Kuumenna 0,5 dl mandariinimehua kuumaksi.
Purista enimmät vedet liivalehdistä ja sekoita ne yksi kerrallaan kuumaan mehuun.
Lisää liivaseos tuorejuustoseokseen sekoittaen samalla reippaasti. Lopputulos on varsin löysä, mutta ei hätää, kakku kyllä jähmettyy kylmässä.
Kaada tuorejuustoseos vuokaan pohjan päälle ja anna olla yön yli jääkaapissa.

Seuraavana päivänä laita kuorrutteeseentulevat liivatelehdet kylmään veteen likoamaan muutamaksi minuutiksi.
Kuumenna sen jälkeen 0,5 dl mehua ja lisää liivatteet kuumaan mehuun kuten edellisenä päivänä. Kaada kuuma mehu-liivate-seos lopun mehun sekaan sekoittaen samalla reippaasti.
Ota kakku jääkaapista ja valuta kuorrute varovasti kakun päälle.
Anna kakun olla jääkaapissa vähintään neljä tuntia.
Irrota kakku vuosta ja koristele haluamallasi tavalla.


Jos mehun puristaa itse mandariineista / satsumoista, saa raikkaan lopputuloksen. Minä käytin sekä pohjaan että kuorrutteeseen kumpaankin kuuden mandariinin mehun, mutta määrä voi vaihdella mandariinien koon ja mehukkuuden mukaan.

Juustomassaan kannattaa laittaa aluksi vähän vähemmän sokeria ja lisätä sitä sitten tarpeen mukaan. Minä pidän siitä, että kakku ei ole kovin makea, joten käytin sokeria vain puoli desilitraa. Sama pätee kuorrutteeseen, voit halutessasi sekoittaa mehuun sokeria. Mietin myös, että jos juustomassaan haluaa voimakkaamman maun, niin siihen voisi ehkä lisätä 1-2 tl appelsiininkuoriraastetta.

Piparkakkujen maku sopi hyvin tähän kokonaisuuteen, mutta jos ei tykkää pipareista, niin ihan yhtä hyvin pohjan voisi tehdä digestivekekseistä. Gluteenittoman kakusta saa käyttämällä gluteenittomia pikkuleipiä pohjaan.

Huom. jos käytössä on isompi vuoka / haluaa korkeamman kakun kannattaa täytteen määrää lisätä 1,5 - 2 -kertaiseksi.


2 kommenttia:

  1. Herkkua syntyy sattumien summasta!
    Ihana lopputulos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Vähän jännitti että millainen siitä tulee, mutta maussa(kauan) ei ole mitään moitittavaa :)

      Poista